Cursus les 2

 

ISO, sluitertijd, witbalans

Deze les gaat verder met de sluitertijd. Hiermee is de hoeveelheid licht te regelen en of er ‘beweging’ in de foto moet komen. Het belangrijkste bij fotografie zijn: ISO-getal, diafragma, sluitertijd en de belichting. Een mooi voorbeeld is op het internet te zien bij de DLSR Camera simulator.

ISO:

  • een lage ISO waarde= lage lichtgevoeligheid (bijv. 100).
  • een hoge ISO waarde= hoge lichtgevoeligheid (bijv. 2000).

Let op: hoe hoger de ISO waarde, des de slechter de kwaliteit van de foto! Je kiest een hoge ISO waarde indien er niet genoeg licht is, er een korte sluitertijd nodig is of omdat er een klein diafragma gekozen is. Nadeel is: lager contrast, slechte kleurweergave en ruis. Toch kan een hogere ISO waarde mooier zijn om niet te hoeven flitsen en zo een sfeervolle foto te maken.

Voor deze les zijn 2 foto’s gemaakt: één met een lage ISO waarde en één met een hoge ISO waarde. Op mijn foto’s waren bijna geen verschillen te zien. Dit houdt in dat de camera het goed opvangt (ISO 100= 1/40[sec] en ISO 1600= 1/640[sec]).

Een ander interessant onderdeel tijdens deze les was het uitlezen van de witbalans. Dit was voor mij (en ook de overige cursisten) een nog niet gebruikt onderdeel van de camera. De witbalans of kleur temperatuur geeft een bepaalde kleur in de foto. Reden van deze kleur is het (externe) licht van de omgeving. Zo is het daglicht om 13:00 tussen de 5000 en 6000 [graden] Kelvin. Gelukkig hebben we normaal een AWB, ofwel Automatische Wit Balans. De witbalans is te ijken door een wit vel papier te fotograferen en daarna het onderwerp.  Bij het fotograferen van kaarslicht (is ± 1800[graden]K. Is dit te rood, stel deze dan in op bijv. 2600[graden]K.

De helderheid van een foto gaat van licht naar middelgrijs naar donker. Deze overgangen zijn in de histogram te zien die door bijna ieder fototoestel wordt gegeven. Dit histogram is opgedeeld in 256 helderheden. Bij een avondopname zit de grafiek veel links (is ‘Donker’, mogelijk onderbelicht) en bij het fotograferen tijdens wintersport zal de grafiek veel rechts zitten (is ‘Highlights’, mogelijk overbelicht). Wordt op het voorbeeld van de foto een wit knipperend deel getoond, dan geeft dit een overbelicht gebied aan.

Tips:

  • Overbelicht is ‘erger’ dan onderbelicht. Bij een overbelichte foto zijn de gegevens kwijt, de foto kan niet worden ‘opgehaald’ door een software programma.
  • De correctie-knop ‘Av +/-‘ kan de onder- en overbelichting corrigeren. Zo kan bij wintersport (zie hiervoor) deze correctie-knop naar +1 (iets overbelichten) worden gezet, bij een gletsjer kan deze naar +2 (nog meer corrigeren) en bij een nachtopname kan deze naar -1. Let op: vergeet niet deze later weer naar ‘0’ terug te zetten!

BtHip Prev

BtHip Next