OpenStreetMap

 

OpenstreetMap voor de Garmin

Om op de computer goed te kunnen werken met OpenStreetMap worden onderstaande punten afgehandeld.

  • Ga naar de garmin pagina van openstreetmap.
  • Selecteer map type: “Generic Routable”.
  • Selecteer “Mapnik” als TYP bestand.
  • Selecteer nu de kaart(en) die je hebben wilt. Kies eventueel vooraf een voorgedefinieerd land. Indien je handmatig een selectie wilt maken of het zojuist geselecteerde land wilt wijzigen, vink dan “Enable manual tile selection” aan. Met de toets “Reset Selection” kun je de gemaakte selectie weer geheel ongedaan maken.
  • Zodra de selectie gereed is, geef dan het e-mail adres in waarop het bericht ontvangen wordt en selecteer de toets “Build my map”. Even daarna verschijnt de melding of de aanvraag geaccepteerd is of niet.
  • Is de aanvraag geaccepteerd, dan wordt er een link getoond naar een webpagina waarin je kunt zien hoelang het duurt voordat de map gereed staat. Bijv.: “This request is #88 in the queue. The delay is approximately 8.8 hours”.

Zodra de map gereed is wordt er een e-mail gestuurd met een link naar de opgevraagde gegevens. Deze gegevens blijven 60 uur (= 2,5 dag) beschikbaar. Binnen deze tijd moet je de map hebben gedownload.

 

Je hebt de map, wat nu?

Even later wordt de tweede e-mail verstuurd met de melding dat de Garmin map is aangemaakt. Activeer daarop de link die in de e-mail vermeldt staat. Je komt dan op een pagina met de gegevens. Bewaar de bestanden in een aparte directory, bijv ‘\Vakantie\Europa\Schotland\OpenStreetMap’ (zie verderop).
De *.txt, *.typ, *.nsi zijn kleine(re) bestanden; de grotere zijn de mappen zelf. Download de betreffende map voor je systeem. Zo is ‘osm_generic_windows.exe’ voor installatie onder Windows.

 

De bestanden zijn gedownload, wat nu?

Installeer de map. Voor Windows is dit het activeren van ‘osm_generic_windows.exe’ in de directory ‘\Vakantie\Europa\Schotland\OpenStreetMap’ (zie hiervoor).
De nieuwe mappen worden als ‘osm generic’ gezien. Mocht je per land de gegevens op willen slaan, maak dan gebruik van JaVaWa GMTK; hiermee kun je de mappen hernoemen.
Voor de nieuwe map uit bovenstaand voorbeeld kun je ‘OSM generic routeable’ dan hernoemen naar bijv. ‘OSM Schotland’. Selecteer hiervoor menu ‘Extra’ -> Kaartnaam en ID wijzigen’.
Activeer daarna MapSource. Linksbovenin kun je dan de kaart controleren.