GPS

 

Welkom op de GPS pagina.

Ok, de vakantie is gemaakt en de foto’s worden ontwikkeld gedownload. Iedere foto kan voorzien worden van een plek op de aarde waar de betreffende foto genomen werd. Het is mogelijk dat de camera een ingebouwde gps-ontvanger heeft of dat deze plek er later aan toegevoegd wordt. De plek op de aarde kan aangegeven worden met een gps coördinaat. 

In dit gedeelte wordt uitleg gegeven over GPS. Dit is de versie na 1.0Op het internet is er veel over het GPS (Global Positioning System) te vinden, dus wordt hier alleen het deel besproken dat voor de software van belang is. Samengevat: de wereld is voor het GPS verdeeld verdeeld in 4 ‘vlakken’:

GPS Wereld indelingIn deze vlakken wordt Noord (‘N’), Zuid (‘S’), Oost (‘E’) en West (‘W’) gebruikt. Daarnaast geeft een plus (‘+’) of min (‘-‘) teken met een getal exact aan waar je je bevind op de wereld. 

De gps-coördinaten in de foto’s worden dus mogelijk door de camera zelf toegevoegd. Ook kan men het handmatig uitvoeren, bijvoorbeeld via het aangeboden bth_display programma. De eigen gps is een Garmin GPSmap 60CSx die een handig kleurendisplay heeft en een (ook handige) hoogtemeting. Daarnaast is er de WinTec gps ontvanger bijgekomen.

Voor het werken met GPS op vakantie wordt gebruik gemaakt van OpenStreetMap.