Andenes

 

Aangezien we het vissershutje in Svolvær al vroeg moesten verlaten, kwamen we redelijk op tijd aan in Andenes. Over dit stuk van ± 220 km hebben we 4 uur gereden in een relaxed tempo. De route is de moeite waard!  De zee oogde redelijk kalm, waarna we vast een walvisexcursie hebben geboekt voor morgenvroeg 9:00. Later in de middag hebben we de nodige inkopen gedaan en ‘down town’ Andenes verkend. Nadat de koelkast bijgevuld was hebben we de noord-west kust bekeken i.v.m. mogelijke wandelingen de komende 2 dagen. Het huisje waar we in zaten was vrij basic en vrij oud (Norlandia Lankaholmen aan de Storgata 53), maar lag mooi aan het water In de avond hebben we na het eten nog een wandeling door de stad (dorp?) gemaakt, heerlijk rustig (behalve de meeuwen dan bij een verlaten woning in de haven).

De volgende ochtend stonden we ruim van tevoren klaar voor de excursie. Deze zou om 9:00 beginnen, maar pas om 10:00 uur werd er verzameld; vreemd. Na ongeveer een uur varen werd de grens van de trog (20000m diep!) bereikt . Dit zijn de voedselrijke gebieden voor de potvissen die veel inktvis eten. Op de excursie hebben we 3 potvissen gespot. De eerste van vrij ver weg; nummers 2 en 3 waren dezelfde potvis. Twee mooie ‘divings’ gezien, waarbij de staart een sierlijke beweging gaat om te duiken. Om 13:30 uur kwamen we weer aan in de haven. Na een lekkere lunch (geen vis…) in ons vissershutje zijn we naar het museum (Whalemuset) gegaan voor een excursie met een gids door het museum. Hier kregen we veel interessante informatie over het wel en wee van de potvissen, de moeite waard. Daarna weer terug en naast het hutje lekker van de stralende zon zitten te genieten. Met gezonde tegenzin boodschappen doen en de planning voor morgen doornemen.

Na het rustige dobberen van gisteren was het weer tijd voor een wandeling, nu bij Durmålshaugen (Møsje tinden). Dit is een mooie wandeling met uitzicht op het oosten en het westen, je loopt midden over het schiereiland. We hebben hier ruim 5 uur gelopen.

BtHip PrevBtHip Next