Cyprus

 

Cyprus, 30 oktober t/m 6 november 2009.

 

Op 30 oktober zijn we vertrokken met de bus van 8:46 naar Enschede. Vertrek om 9:28 vanuit Enschede met aankomst om 11:39 op Schiphol. Vertrek van de vlucht om 14:30 (30 minuten vertraging). Via Paphos een korte tussenlanding. Aankomst te Larnaka om 20:15. Daar de auto opgehaald (Ford Fiësta) en in het donker naar het huisje in Skarinou, aankomst 22:00 uur. Vrij snel het bed opgezocht en heerlijk geslapen na een kleine broodmaaltijd.

De volgende ochtend om 8:00 uur opgestaan en buiten in de lekkere zon ontbeten. Daarna gedouched en een aantal plaatsen in de buurt bezocht. Dit zijn o.a. Pano Lefkara (zilversmeden en borduurwerk), Choirokoitia (opgravingen van 7000 voor Christus, is tevens een Unesco site), Tochni Zygi (aan het strand salade met biertje (KEO) genomen). Via de kust (Mazotos, Kofinou) terug naar Skarinou en aankomst om 16:30. Daarna aan de koffie en de foto’s bekeken.

Op 1 November wilden we naar de bergen in het westen, maar begrepen dat het daar een regenachtige dag zou worden. Besloten om naar de kust te gaan. Vetrek om 9:30 richting Lemesos via Kolossi (wc- en koffiestop) naar Saltlake bij Akrosi i.v.m. de flamingo’s … die er niet waren. Door naar Kourion, waar archeologische overblijfselen te zien zijn uit de Hellinistische en Romeinse tijd. Daarna door naar de Sanchtuary of Apollon Ylatis. Na dit bezoek  terug naar Erimi. Hier het wijnmuseum bezocht en een witte/rode wijn en de bekende desertwijn “Commandaria” geproefd. Terug in het appartement om 17:00 uur, net teug voor een fikse regenbui. De hele dag wel lekker in de zon gelopen!!!

Afgelopen nacht onweer en veel regen gehad. Hierdoor vanochtend iets langer blijven liggen i.v.m. de harde regen. Om 9:00 vertrokken naar Lefkosia (Nicosia). Vlak voor Lefkosia in een file gestaan. In de stad zelf geen duidelijke aanduidingen kunnen vinden. Ergens stond een bord voor een parkeerplaats; hier de auto neergezet. Dit was dicht bij het oude centrum. Een aantal kerken en een moskee bezocht. Tevens op 2 plaatsen de Green-Line bezocht. Daarna naar het oosten de Famagusta Gate bekeken. Om 13:30 een lekkere salade genomen en vertrokken naar Larnaka.Hier even geshopped. Beide steden hebben geen grote indruk achtergelaten… Om 18:00 terug in het huisje. Het is dan overigens al wel pikkedonder!

Al weer 3 november. Om 9:00 vertrek richting Pafos. Hier naar Kato Pafos, archeologische opgravingen met o.a. het huis van Dionysus (god van de wijn). Daarna (na een kop cappucino) opweg naar Polis, naar het bad van Aphrodite. Via de B7 terug richting Pafas. Bezoek gebracht aan de rots van Aphrodite (geboorteplaats) ( Petra tou Romiou). Om 18:00 terug in Skarinou.

De dag erna om 9:15 vertrek richting het Troödos gebergte. Veel regen bij vertrek, helaas ook bij aankomst. In Platres een koffie-stop. Helaas geen wandeling gemaakt i.v.m. het slechte weer. Hierop doorgereden naar het Kykkos klooster. Terugweg via deel van de wijnroute (o.a. Omodes). Governor’s beach bezocht, ± 1 minuut! Daarna in Skarinou een olijf-olie shop bezocht. Om 16:30 terug in het huisje. Het weer is helaas nog steeds slecht.

En op 5 november lijkt het eindelijk een mooie, warmere dag te worden. In de ochtend bijna geen wolk aan de lucht. Eerst koffie in de zon op het terras. Om 9:15 vertrek richting Agia Napa, via Larnaka Airport. Bezoek aan het Hala Sultan Tekke moskee, gelegen aan het Salt-lake met flamingo’s. Daarna door naar Agia Napa, blijkbaar het Benidorm van Cyprus. Dus snel door naar Kaap Greko. Daar een korte wandeling gemaakt op het uiterste oosten van (Grieks) Cyprus… en eindelijk rust. Via Protaris (noordelijk) naar Potamis, een vissershaven. Volgens de gids de mooiste haven van Cyprus… mwah. Door naar Pyla, waar Turken en Grieken bij elkaar leven, onder toezicht van het UN. Daarna door naar Kiti om de Angeloctist kerk te bekijken. Helaas is deze een half jaar niet te bezichtigen wegens renovatie werkzaamheden. Om 17:00 terug.