Azoren

 

Eiland St. Miguel, Azoren (Portugal).

Na het ‘lijden’ in het winterse IJsland is er gekozen voor een wandelvakantie op de Azoren (Portugees). Helaas heeft het weer niet echt zijn best gedaan om mooie foto’s te maken, maar was het wel goed wandelweer.

Hier de foto’s, daaronder het verslag van de vakantie: 

Op de Azoren zijn diverse eilanden te bezoeken. Om te wandelen gekozen voor het eiland St. Miguel. Aangezien dit eiland niet al te groot is en je ‘dankzij’ de nieuwe snelweg binnen een paar uur van oost naar west kunt, is gekozen voor 1 vaste plek met huurauto. De dagen zijn als volgt verdeeld:

  • Aankomst Lagoa
  • Oost en noord met wandeling
  • West
  • Zuiden
  • Furnas
  • Santo Antonio

In het kort: we hebben 90% van de wegen op het eiland gezien. De wegen zijn overigens goed tot zeer goed. Kaart van de routes:

Gereden routes op de Azoren

Gereden routes op de Azoren

Opm.: De verschillende dagen hebben een eigen kleur gekregen in bovenstaande kaart. Ook de wandelroutes hebben een andere kleur.

Op 12 juli 2013 zijn we aangekomen in Lagoa.  Na het ophalen van de huurauto zijn we doorgereden naar de plek waar we de komende 7 nachten zullen verblijven. Daarna de plaats verkennen en alvast een aantal inkopen doen. Alles is op loopafstand, de mensen ogen relaxed, het verkeer rijdt rustig, VAKANTIE!
De volgende dag zijn we naar Nordeste gegaan en hebben hier een wandeling gemaakt bij Lomba da Fazenda. De kust gaat hier vrij steil omhoog. De natuur is hier mooi en komt overeen met Madeira: vele bloemen langs de weg en op de wandelroutes, zoals agapanthussen, hortensias, orchideën en madeliefjes. Na de wandeling zijn we bij het thee-museum ‘Porto Formoso’ geweest waar een korte rondleiding werd gegeven en je de thee kon proeven.

Na het noord-oosten (Nord-este) stond een wandeling aan de westkant op het programma. Via kleine wegen eerst naar het noorden, naar de stad Ribeira Grande. Na het bezichtigen van kerk, stadstuin en gemeentehuis zijn we doorgereden naar het westen. Bij de plaats Sete Cidades hebben we de oude kerk bekeken. Daarna doorgereden naar de Lagoa Azul (blauwe meer) en Lagoa Verde (groene meer). Er is een mooie wandeling langs deze meren en staat dan ook voor later deze week op het programma; nu eerst de wandeling naar het Lagoa de Eguas (‘meer van de merries’). Een mooie en redelijk vlakke wandeling naar het meer met een zeer afwisselend landschap: ineens tussen de rotsen, daarna tussen de hortensias, een meeuwenbroedkolonie, madeliefjes… Een mooie wandeling!

Direct de dag erna nog een wandeling (“Caminho Pedrestre)  naar het Lagoa de Fogo. Een wandeling beginnend aan de kust en daarna naar het hoger gelegen binnenland. In het totaal ±14km en volgens de borden een zware route. Het is inderdaad redelijk klimwerk en op een aantal plekken lastig lopen, maar is zeker de moeite waard. Een deel gaat langs waterkanaaltjes op het eiland die we ook op Madeira hebben gezien. De route gaat door veel vegetatie, maar je hebt toch vaak mooie uitzichten.

Na de inspannende dagen was het tijd voor een relaxte dag op het eiland. Hierbij is o.a. een ananas plantage bezocht. Je kunt het hele proces zien van een klein plantje ot het roken van de ananasvrucht.

In het middan van het eiland aan de oostelijke kant ligt het plaatsje Furnas. Hier is zwavel te ruiken en kun je warme baden nemen in het Parque Terra Nostra. We hebben hier een wandeling gemaakt om het meer. Helaas begon het te regenen en hebben we geschuild voor een oude kerk en in het onderzoekscentrum CMIF die het ecosysteem hier controleert en informatie geeft over de caldera. Aangezien het bleef regenen hebben we het rondje om het meer afgerond, maar helaas niet veel van de omgeving kunnen genieten.

De volgende dag: mist. Helaas is dit tot aan het einde van onze vakantie niet meer weggeweest. De gewenste wandeling naar het blauwe en groene meer ging helaas niet door. Direct aan de kust bleek de mist niet aanwezig en hebben we de wandeling bij Nascentes da Rocha de Santa António gedaan. Bleek het ook nog eens warm en vochtig te worden; lekker, maar niet als je redelijk moet klimmen bij deze steile rotskust!

En op de achtste dag: vertrek van het Aeroporto Ponta Delgada terug naar Schiphol. Resumé: veel kunnen lopen ondanks de mist, weinig mensen gezien op de wandelingen, heerlijk rustig, veel afwisseling. Zoals gezegd … het lijkt wel vakantie!