Las Cañadas del Teide

 

Wandelen op de vulkaan

Voordat we gingen ‘dansen, dansen, dansen op de vulkaan’ eerst een flinke wandeling in het Teno N.P. Hierbij loop je door dicht struikgewas en even later weer op een breed pad. Op verschillende plekken heb je mooi uitzicht op de kustlijn.

Een vereiste voor ons was een overnachting in de parador van El Teide. Hier hebben we zeker geen spijt van gehad. Een mooie plek voor het begin van diverse wandelingen en dicht bij de lift naar de top van de vulkaan. Op de weg er naartoe kom je door het groen van de naaldbossen, het grauwe van de wolken en verandert het beeld langzaam in het zwart van de vulkaan en wit van de sneeuw. Ten tijde van ons bezoek hingen de wolken op ± 1500 meter hoogte en hadden we na deze ‘mist’ mooie vergezichten over het El Teide gebied. Erg mooi!

’s Avonds (en de volgende ochtend) bleken er meerdere wielerploegen te zijn die op hoogte trainen; de parador zelf ligt op ±2500 meter hoogte. Tijdens onze aanwezigheid waren er o.a. Astana en Movistar die alle bij het ontbijt hun eigen cornflakes e.d. hadden meegenomen! De plek blijkt een geliefd oord te zijn voor hoogtestage; zo gaan ook Nederlandse schaatsers hier naartoe, zelfs nog vlak voor de Winterspelen in Sotsji 2014.

Bij het vallen van de nacht is de sterrenhemel op deze hoogte natuurlijk magnifiek. In de parador hebben ze een DIY-telescoop ‘(Do It Yourself’, lastig te bedienen), maar ook een verrekijker hier geeft al mooie beelden. Helaas lag het statief voor het maken van foto’s thuis, dom!

De volgende ochtend uiteraard naar de lift, voordat de bussen komen. Na de lift is het nog mogelijk om 200 meter hoger te wandelen naar de top van de vulkaan, maar dit hebben we niet gedaan. De paden voor wandelingen waren afgezet i.v.m. aanwezigheid van ijs, waardoor het lopen te gevaarlijk bleek. Na een uurtje de omgeving te hebben verkend zijn we weer met de gondel teruggegaan. Een groot deel van de rit naar La Laguna is El Teide nog te zien.

Van natuur naar cultuur in La Laguna. Een grote stad waar je de auto niet kwijt kunt en het druk is. Ook dat hoort erbij. Deze stad is een mooie uitvalsbasis naar wandelingen in de noord-oost punt van het eiland. Aan het einde van de dag het centrum door met de plattegrond in de hand en een route van de bezienswaardigheden. Hierdoor in ‘no time’ vele kerken gezien!

Foto’s: 

BtHip Prev

BtHip Next