Monteverde

 

De groene bergen

Terug naar het zuid-oosten. Op tijd eruit voor de natuur bij Monteverde. Eerst weer over 12km onverhard, daarna rustig rijden over het asfalt. Tot aan Cañas is men met de weg bezig, maar we konden het grootste deel rustig 70 à 80km/h rijden. Daarna verder tot Limonal om de auto weer af te tanken. Direct achter Limonal naar Las Juntas de Abangares en verder achterlangs naar Santa Elena, helaas de laatste 35km weer onverhard. Wel mooie vergezichten richting binnenland en de Grote Oceaan. We laten hierbij het mooie schiereiland dus rechts liggen; deze komt nog. 

Het is even zoeken naar de Cala Lodge in Monteverde. We hebben hier 2 overnachtingen gepland. De Lodge ligt direct naast het ‘Children’s Eternal Rain Forest’, de grootste privaat grond van geheel Centraal Amerika. De Cala is overigens een water lelie. Ligging: 

Ligging Cala Lodge Monteverde

Ook hier hadden we weer een mooie plek. Dit keer echter geen grote woning zoals gisteren, maar een knusse (slaap-)kamer in een gebouw en een balkon met uitzicht op het N.P. De spullen uitgepakt en doorgereden naar de kolibri farm. Onderweg zijn we bij CESAM naar binnen gegaan gegaan, waar vrouwen met handwerk en een winkel hun eigen baan hebben (verdere uitleg zie de reisgidsen). Bij Café Colibri hebben ze meerdere voederplekken voor deze kleine vogels, zodat ze goed te zien zijn en van zeer dichtbij. De zoete vloeistof zorgt ook voor aandacht van koolmeesjes en een white-nosed coati. Zeer de moeite waard! Naast het café (lekkere koffie!) alvast een lichtje laten schijnen voor morgen. Het wordt een trip van 7:30 – 10:00 door het park met een gids (kosten: $20,- entree + $18 voor de gids, beide p.p.). Daarna worden we om 13:00 bij de lodge opgehaald voor de Skywalk, een wandeling door de canopy ($30,- p.p.). We zijn benieuwd.

Voor het eten was een resto in de buurt aangeraden; deze was echter gesloten. Verder gelopen naar Don Luigi, maar hier had men harde live muziek. Dan toch maar voor een nuevo-latino gerecht. Het eten was goed, echter wel prijzig. Om 20:00 terug op de kamer, spullen ingepakt en batterijen opgeladen voor morgenvroeg i.v.m. een bezoek aan het park. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Na een nacht met veel wind (dat schijnt hier normaal te zijn) om 6:30 aan het ontbijt en om 7:00 vertrek met de auto naar Monteverde N.P. Daar afgesproken met de gids Elbert, die vervangen werd door Alexander, zijn broer(!?), die ons door het primaire en secundaire nevelwoud moet leiden, samen met nog 6 andere personen. De tour was helaas matig, maar we hebben de quetzal gezien, zowel het vrouwtje als het mannetje. Geprobeerd deze op de foto te krijgen, maar dit was zeer lastig.

Opmerking over de tour die wij hadden: helaas staan er meerdere groepen op een kluitje, je hebt het idee dat je dus met één grote groep aan het lopen bent. De aandacht ging amper naar de flora en fauna, alleen maar naar de quetzal. Wel mooi was het kolibri nestje direct aan het begin van de tour. Tegen 10:00 waren we weer terug bij de ingang van het N.P. Na een kop koffie zijn we op eigen houtje door het park gelopen via de Sendero Nubosa, Sendero Camino, Sendero Roble, Sendero Puente (over de hangbrug) en via de Sendero Wilford Guindon weer terug bij receptie. Een mooie wandeling!

Nadien zijn we weer naar Café Colibri geweest om de kolibries nogmaals te zien en een broodje te eten. Men had echter nog maar 1 broodje en dat tegen lunchtijd(?). Nog wel genoeg lekkere eigen gemaakte cake, doen! Vervolgens terug naar de lodge met even een pauze bij het lokale bakkertje voor brood…
Aan het begin van de middag werden we met de shuttle opgehaald voor de Skywalk bij Selvatura. Over de wandeling over 8 bruggen (met korte en langere wandelpaden ertussen) hebben we ongeveer 1½ uur gedaan. Hierbij hebben we niet veel vogels en dieren gezien, wel mooie stukken nevelwoud met veel epifyten. Ook was het hier heerlijk rustig ondanks dat men aangaf dat het nu ‘high season’ is. Om vier uur terug met de shuttle naar de lodge. Daarna door naar het The Green restaurant, een eco-restaurant die meer aandacht verdient, deze ligt op een paar honderd meter lopen van onze slaapplek richting de doorgaande weg. Tegen 19:30 waren we weer terug in de lodge.
Detail van de ligging in Monteverde:Ligging Cala Lodge (detail)

Foto’s: 

BtHip Prev

BtHip Next